APN -Tecnologies de la Informació i la Comunicació-

Go to content

Main menu

Articles

CATALÀ

ELS TEMPS CANVIEN, NOSALTRES NO
(Una nova forma de relacionar-se)


És increïble. Tant sols se m'acut aquesta paraula com a definició del que passa des de fa alguns anys. La majoria s'introdueixen en la nostra vida a bombo i platerets, altres de forma silenciosa, com si sempre haguessin existit. Fins i tot les persones més reticents acaben acceptant-los perquè sense ells no són acceptats i es queden "fora". No obstant això, no hi ha dubte que seguim sent els mateixos, només que satisfem les nostres necessitats de forma diferent al mateix temps que ens ofereixen noves perspectives de les nostres necessitats. Menjar, beure, desplaçar-se, crear, comunicar-se, relacionar-se... tot això es feia també en el temps dels nostres avis, besavis o més enrere encara. La diferència principal resideix en la forma de fer-ho. Parlem, en definitiva, dels avenços tecnològics, que actualment són considerats imprescindibles per gairebé tots els sectors de la població ("Com parlaré amb els meus amics si no tinc mòbil?"), i que fins no fa massa eren propis de una minoria selecta, agents secrets inclosos. Només cal recordar que uns anys enrere era impensable el fet que gairebé qualsevol adolescent amb una capacitat adquisitiva mitjana-baixa fos posseïdor d'un telèfon mòbil i un o més comptes de correu electrònic.

Internet (la Xarxa de xarxes) és un d'aquests avanços del que cadascú fa l'ús que més li convé. La principal funció de la Xarxa és la comunicació, i un dels seus usos més populars és la comunicació de sentiments. Seguim tenint cor i aquest segueix tenint necessitats, només que ara tenim a sobre de la nostra taula una finestra electrònica al món que amplia el nombre de possibilitats de forma increïble. Això sí, tenint en compte que hem de tenir tant o més cura que a la vida "real", ja que d'entrada no sabem amb qui estem parlant en realitat. Potser siguem una mica reticents al principi, però el "ens vam conèixer per Internet" ja no li sona a ningú a alguna cosa estranya, sinó que actua més aviat com reafirmació de les possibilitats que amaga la Xarxa. Al qui encara no hagi explorat les oportunitats que ofereix Internet en aquest sentit, tan sols necessita decidir-se i potser ho trobi interessant, divertit i fins i tot útil. De vegades les possibilitats que se'ns brinden són realment sorprenents. Qui s'anima? ;)

Salutacions,

X. Mayugo

Traducció de l'article publicat el 16.05.06 a www.articulo.org


_________________________________


L'INFORMÀTICA, UNA EINA O UNA NOSA?


Ja fa temps que els ordinadors han perdut la imatge d'armaris caríssims que funcionen amb complicades ordres que només coneixen i entenen els informàtics. Ara l'informàtica es gairebé assequible a tothom, tant pel com pel nivell de coneixements que calen per utilitzar-la, i que no tenen res a veure amb el què calia per fer anar aquelles màquines que ocupaven habitacions senceres. Actualment els ordinadors han passat també a l'àmbit particular. Les aplicacions existents ens permeten des de veure pel·lícules, fins a la comunicació (vídeo conferència, correu electrònic, xat...), l'enviament d'arxius multimèdia, portar la comptabilitat familiar, consultes de qualsevol dubte, comprar el què ens calgui a través d'Internet, i molt més.

Els que treballem amb ordinadors i altres dispositius tecnològics, estem d'acord en que l'informàtica no és cap nosa, sinó mes aviat una eina molt útil si sabem el que tenim entre mans. A les empreses, la informàtica els hi fa estalviar molt de temps, i per tant cèntims. Resulta curiós que, dedicant el temps que calgui per obtenir el carnet de cotxe, molta gent sigui reticent a voler aprendre el funcionament bàsic d'un ordinador, quan això els hi comportaria un estalvi de temps (cèntims) i els hi obriria les portes a un món molt més gran però a l'hora molt més proper gràcies a aquestes noves tecnologies.

No cal tant de temps per aprendre que és un sistema operatiu, que és software (programari), o com trobar freeware (programari lliure), que és totalment legal i gratuït, i ens pot fer estalviar diners (si l'instal·lem en lloc de programari de propietat que més o menys fa el mateix però que te copyright i s'ha de pagar), i problemes tècnics si el fem servir en lloc de còpies pirates d'aquest programari de propietat.

Aprendre a navegar per Internet, per trobar per exemple aquest programari lliure, i a més a més manuals i explicacions sobre el seu funcionament, és a l'abast de la mà. Des d'OpenOffice fins Abiword o Gimp, o fins i tot sistemes operatius sencers com el Linux, tot això i molt més es pot trobar a Internet.


Xavier Mayugo
Publicat l'any 2008

_________________________________

article3
Back to content | Back to main menu